Focussen

Wat is focussen?

Focussen is een mooie techniek die mensen leert ervaren hoe persoonlijke problemen en vragen concreet in het lichaam merkbaar zijn. Het is daardoor een manier om helderheid te brengen in gevoelens. Je geeft aandacht aan wat je in je lijf ervaart. Door naar je lichaam te luisteren, ontstaat er een veranderingsproces, dat je niet alleen lijfelijk ervaart.

Focussen komt voort uit onderzoek van psychotherapeuten, zoals Eugene T.Gendlin (hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Chicago). Daaruit bleek dat 'succesvolle' cliënten verschilden van anderen, door wat zij innerlijk doen. Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces, dat je makkelijk kan leren en dat sommige mensen al van nature doen. Maar het resultaat kan verbluffend zijn.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe verloopt de sessie?

Na een algemene  intake, gaan we met het proces beginnen. Daarin begeleid ik je bij de specifieke stappen die bij deze innerlijke methode horen.  Via een diep gevoel van ontspanning kan je de aandacht op het gevoel in je lichaam richten en contact maken met oorzaken en inzichten omtrent diep(er)liggende gevoelens.

Enkele vragen zullen je daarbij helpen en dienen om te komen tot een innerlijke verandering, ook wel verschuiving genoemd. Het probleem of de vraag voelt hierna anders aan: het wordt zachter en/of verdwijnt.

 

Wat levert het op?

Het doel  is niet alleen het ervaren van het hele gevoel in je lichaam. Er wordt ook een proces in gang gezet, dat leidt tot het ontstaan van een innerlijke verandering. Je maakt contact met je eigen lijf en daardoor kun je de situatie een plekje geven.

Doordat focussen een zelfhulpmethode is, kun je er na de sessie ook zelf mee verder gaan!  Aanbevolen  literatuur: Gendlin, Eugene. Focussen, gevoel en je lijf. Uitgeverij De Toorts. Haarlem, 9e druk 2008.

 

Wanneer kun je dit gebruiken?

Focussen is  een zinvol instrument  waarmee  je d.m.v. (lichaams)- bewustwording een proces van beweging en verandering  in gang kan zetten door met de diepere gevoelslaag in contact te komen. Dat is dus  meer dan het voelen van emoties! Door contact te maken met het lichamelijk  gevoel, krijg je een (h)erkenning en kun je het een stukje kan loslaten. Het wezenlijk contact maken met problemen en vragen in je lijf, kan je een verandering laten ervaren.   

Deze techniek wordt als onderdeel van een enegetisch integrale therapeutische behandeling gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla